Αρχική| Μαργαρίτες| ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ...

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ...

Γράφει ο Γ. Κ. Γιαννουσάκης, πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ
μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Ανάπτυξης Μαργαριτών (ΣΕΑΜ)


[ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ]

Προς τον νυν Δήμαρχο Γεροποτάμου, κ. Μαυρομάτη Βαγγέλη,

Αγαπητέ Δήμαρχε,

προσωπικά φυσικά και δεν έχω κανένα παράπονο και σε εκτιμώ βαθύτατα. Με έχεις αντιμετωπίσει σαν φίλο, σαν συνεργάτη. Είμαι εγώ υπόχρεος σε σένα και όχι εσύ σε μένα. Επίσης και σαν δήμαρχο, σε πολλά θέματα και κυρίως στις προθέσεις και στη δημοκρατική συμπεριφορά σου απέναντι στον τυχαίο δημότη, έχω ίδια αντίληψη κι αυτή θετικότατη.

Οφείλω όμως απέναντι στον τόπο μου και μιλώ για τις Μαργαρίτες και τα κοντινά χωριά που επίσης τα νιώθω τόπο καταγωγής μου, να απευθύνω αυτή την επιστολή σε σένα και τους από σένα επιλεγμένους συνεργάτες σου και να εκφραστώ έτσι δημόσια και ανοιχτά.


Σας είχα υποσχεθεί ότι αν δείξετε ενδιαφέρον ειλικρινές για τα θέματα των Μαργαριτών, θα αγωνιστώ να σας το πιστώσω και να σας τιμήσω δημόσια. Όμως επίσης δήλωνα συγχρόνως, ότι και στην αντίθετη περίπτωση, εαν δηλαδή αθετήσετε τις υποσχέσεις σας και αδιαφορήσετε για το χωριό μου, ΘΑ ΣΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΟΓΗΣΩ ΕΠΙΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ.  Και δυστυχώς για το χωριό μου, κάνω αυτό, το δεύτερο : 

ΣΑΣ ΑΠΟΔΙΔΩ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΣΑΣ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΩΣΑΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ


Επίσης μέσω αυτής της επιστολής, απευθύνομαι και στους συνεργάτες σας και εννοώ εκείνους που συνάντησα και προσπάθησα να συνεργαστώ για να προωθηθούν τα θέματα των Μαργαριτών. Και είναι συγκεκριμένα και γνωστά τα άτομα αυτά, επομένως όσα αναφέρω εδώ, αφορούν μόνο αυτούς και κανένα άλλο πέραν αυτών.


Φυσικά δεν είναι στο πνεύμα μου η λογική της "τιμωρίας", ή της "εκδίκησης". Πρόθεσή μου είναι να σταλεί ένα μήνυμα σε όλους, αλλά κυρίως στους νέους υποψήφιους, που αυτές τις μέρες θα μας "τάξουν" κι αυτοί ότι θα θέλαμε να ακούσουμε.. Γι αυτό όμως το θέμα, ας μην αναφερθώ σε τούτο το σημείο, αφού η επιστολή αυτή απευθύνεται και σ΄ αυτούς, ή σωστότερα κυρίως σ' αυτούς...

Σας γράφω σαν μέλος της «Συντονιστικής Επιτροπής Ανάπτυξης Μαργαριτών», ξέροντας πολύ καλά πως εκφράζω και τις απόψεις, αλλά κυρίως τις βαθύτερες σκέψεις και όλων των άλλων μελών της. Βλέπετε οι αγαπητοί σας συνεργάτες στις Μαργαρίτες, εκβίασαν, φόβισαν και αρκετά μέλη της Επιτροπής μας, υποχώρησαν στις πιέσεις τους. Όμως στην Επιτροπή αυτή και το σημαντικό έργο της, θα αναφερθώ πιο κάτω αναλυτικότερα.

Στο σημείο όμως αυτό, θα περιοριστώ σε τούτο : Διέλυσαν την Επιτροπή οι Μαργαριτσανοί φίλοι σας. Και τι πέτυχαν ; Το χωριό παρέμεινε με τα προβλήματά του. Κάθε γωνία του, δείχνει παραίτηση και έλλειψη νοικοκυροσύνης. (τα Κοινοτικά κτίρια, κυριολεκτικά  είναι μεσα σε σκουπίδια και βρωμιές και πολλά - πολλά τέτοια δυστυχώς παντού). Και μέσα σ΄αυτό το χάλι και την εγκατάλειψη του χωριού, το θέατρο συνεχίζεται.!..

Κύριε Δήμαρχε,
Αθετήσατε όλες τις υποσχέσεις σας για τις Μαργαρίτες


Στην τετραετία που πέρασε, είχατε χιλιο-υποσχεθεί δημόσια, να βάλετε σε προτεραιότητα τις Μαργαρίτες. Ουσιαστικά δεν κάνατε τίποτα. Και μη μου πείτε για το Νηπιαγωγείο, ή προς θεού, μη μου πείτε για την σύνδεση της αποχέτευσης. Το μεν πρώτο αγωνίστηκαν κάποιοι Μαργαριτσανοί για να γίνει (πρωτοβουλία συγκεκριμένων ατόμων προς Νομάρχη κ.α.), το δε δεύτερο, μας το επικαλούνταν και οι δύο Δημοτικές αρχές από εφαρμογής Καποδίστρια. Φυσικά στο νηπιαγωγείο συνδράματε και το αναγνωρίζουμε. Αναγνωρίζουμε επίσης το μικρο-έργο των αποδυτηρίων στο γήπεδο. (Χρόνισε κι αυτό..).

Μήπως εδώ σταματούσε το «όραμα» σας για προτεραιότητα στις Μαργαρίτες ;; Είστε πολύ σοβαρός και ικανός άνθρωπος και δε μπορεί να ισχυριστείτε τέτοιο πράγμα.

Κύριε Δήμαρχε,
Σας προσφέραμε δημιουργική συνεργασία και την αρνηθήκατε


Προσφερθήκαμε σαν ανιδιοτελείς συνεργάτες σας προσωπικά εγώ αλλά και όλα τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, αλλά στην πράξη, αρνηθήκατε τη συνδρομή μας. Κι αν εσείς με εκείνους τους Μαργαριτσανούς που αποδεχόστασταν σαν συνεργάτες όλα τα χρόνια της δημαρχείας σας, είχατε δώσει έργο στις Μαργαρίτες, εμείς, εγώ, όλοι μας, να είστε σίγουρος, θα σας χειροκροτούσαμε. Δεν κάματε όμως τίποτα. Οι επίλεκτοι σας ως συνεργάτες, σας πρόσφεραν αυτό που θέλατε. Να μη σας ζητούνε τίποτα για τις Μαργαρίτες, αλλά και να υπονομεύουν το δικό μας αγώνα, (της Επιτροπής και τη δική μου προσωπική προσπάθεια), για να γίνει κάτι στο χωριό μας, που εσείς ως Δήμαρχος, θα το πιστωνόσασταν.
Αλλά και να επισημάνουμε τούτο : Εμάς η συνεργασία μας μαζί σας, την επιχειρήσαμε και την θέλαμε "ανοιχτή" και "δημόσια". Γνωστή δηλαδή η κάθε κίνησή μας σε όλους τους χωριανούς (με ανακοίνωση),  έτσι ώστε να είναι παρών και να συμμετέχει όποιος Μαργαριτσανός ήθελε, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Η
«ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΩΝ», (ΣΕΑΜ) :

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, αυτή η επιτροπή στην οποία μετείχαν από όλους τους φορείς του χωριού, κατάφερε και προχώρησε σε συγκεκριμένες ενέργειες, βάζοντας τη βασική απαραίτητη αρχή, για να γίνει κάτι σοβαρό επιτέλους για τα σοβαρά προβλήματα του όμορφου αυτού χωριού. Ως τώρα, αυτή τη βασική κίνηση,  κανείς δεν την είχε κάμει:

Μελέτησε και κατέγραψε 
όλα τα κύρια και σοβαρά προβλήματα του χωριού, 
συντάσοντας ένα τεύχος - οδηγό δράσης.

Και το τεύχος αυτό σας το παρέδωσε. Το παρέδωσε και σε όλους τους επίσημους τοπικούς άρχοντες του νομού μας που έχουν αρμοδιότητα στις Μαργαρίτες (Νομάρχη, κ.α.), καθώς και πρόσωπα που θα μπορούσαν να συνδράμουν στην ανάπτυξη του χωριού.

Στο τεύχος αυτό που έχει τίτλο "10  ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ", τα μέλη της Επιτροπής συγκέντρωσαν και κατέγραψαν όλα τα θέματα του χωριού, που θα πρέπει κατά τη δική μας γνώμη, να αντιμετωπισθούν σε βάθος μιας δεκαετίας. Κάναμε συνεδριάσεις για το σκοπό αυτό, ο οποίες ήταν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΧΩΡΙΑΝΟ ΜΑΣ. Κι όχι γιατί απλά είχαμε ανοιχτές πόρτες, 

ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΦΡΟΝΤΙΣΑΜΕ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΛΟΙ 
ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΜΑΣ

Αυτό το βιβλιαράκι αγαπητέ κ. Δήμαρχε, ήταν ένα πολύτιμο βοήθημα για σας, στην περίπτωση που θα επιχειρούσατε να τηρήσετε έστω και μια υπόσχεσή σας για τις Μαργαρίτες.

Σας καλέσαμε σε συνεδρίαση του τοπικού Συμβουλίου, όσο πιο νωρίς μπορούσαμε. Γιατί κι εκεί οι συνεργάτες που επιλέξατε αδιαφορούσαν από την πρώτη στιγμή. Σας παραδώσαμε το τεύχος με καταγεγραμμένα όλα τα θέματα του χωριού. Και σας ζητήσαμε στην τετραετία σας, να προσπαθήσετε τα τρία πρώτα. :
(1) Ανάπλαση του χωριού τουλάχιστο κατά τον κεντρικό δρόμο του (με χρώμα
φυσικά παραδοσιακό κτλ.),

(2) Περιφερειακός δρόμος Ανατολικά του οικισμού και
(3) Ξεκίνημα της διαδικασίας για εκπόνηση μελέτης σχεδίου πόλης για τις Μαργαρίτες. Τα αποδεχθήκατε και μάλιστα τα δύο πρώτα, τα ψήφισε το Τοπικό Συμβούλιο παρουσία σας.

Από κει και μετά, αγωνιζόμασταν να σας συναντήσουμε, να συνδράμουμε για την υλοποίηση των θεμάτων αυτών που υποσχεθήκατε. Ουδεμία ανταπόκριση, ουδεμία φιλοτιμία από σας και την πλειοψηφία των βασικών συνεργατών σας στους οποίους μας παραπέμπατε. Ας μη μιλήσω για συνεργάτη σας που με αντιμετώπισε κάποιες φορές με τρόπο απαράδεκτο και τραμπουκίστικο. Και ναι μεν δεν αξίζει να μιλάμε για τέτοια άτομα, υπήρξε όμως συνεργάτης σας και μάλιστα στενός. Το γεγονός το κατήγγειλα σε άλλο συνεργάτη σας  (σοβαρότερο),  και το θέμα  έμεινε εκεί. Μας νοιάζουν τα προβλήματα του τόπου μας κι όχι να ασχολούμαστε με τέτοια χαμηλού επιπέδου άτομα.

Η "ΛΟΓΙΚΗ" ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΞΑΤΕ 
ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΑΣ ΣΤΙΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ
(στο ψηφοδέλτιό σας).

Οι Μαργαρίτες, ενώ τους αναλογούσαν 2 και 3 Δημοτικοί Σύμβουλοι, στην τετραετία σας αυτή, δεν εξέλεξαν ούτε ένα. Κι αυτό γιατί και εσείς αλλά και ο δεύτερος συνδυασμός, τεχνιέντως βάλατε αρκετούς υποψήφιους ώστε να διασκορπιστούν οι ψήφοι και να αναδειχθούν σε άλλους οικισμούς σύμβουλοι που δικαιούνταν οι Μαργαρίτες. Σ’ αυτό, σας βοήθησε η αφέλεια και το ανυποψίαστο των Μαργαριτσανών που επιλέξατε, όμως η κύρια ευθύνη ήταν και είναι δική σας.

Κάποιοι βέβαια Μαργαριτσανοί (που δε ζουν στο χωριό από χρόνια), «εργάστηκαν» για το σκοπό αυτό αρκετά «φιλότιμα». Κι έτσι οι Μαργαρίτες δεν εκπροσωπούνταν στην τετραετία σας αυτή με Δημοτικό Σύμβουλο. Φυσικά αυτό δε σας έφταιξε που δεν τηρήσατε το λόγο σας και τις υποσχέσεις σας προς τις Μαργαρίτες. Σας διευκόλυνε βέβαια να τις αθετήσετε !.

[ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ]

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Σχόλια που έχουν γραφτεί: 0

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ
1 2 3 4 Αρχείο
ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Ενα χωριό του Ρεθύμνου με παράδοση και ιστορία...
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
1 2 3 4 5 Αρχείο
Φτωχότερα τα ελληνικά γράμματα
Έφυγε η Νόρα Αναγνωστάκη
Φτωχότερα τα ελληνικά γράμματα
ΑΠΟΨΕΙΣ
1 2 3 4 Αρχείο
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΝΕΑ
1 2 3 4 Αρχείο