Αρχική| Μαργαρίτες| ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟ : Ανοιχτή επιστολή (1η) στον Κόκκινο

ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟ : Ανοιχτή επιστολή (1η) στον Κόκκινο

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε

Προσπάθησα και προεκλογικά και σε γνώρισα. Το ίδιο και τον κ. Παπαδάκη τον υποψήφιο δήμαρχο του δεύτερου συνδυασμού.

Όπως σας μίλησα πριν τις εκλογές, το ίδιο θα σας μιλάω πάντα. Το ίδιο και με τον κ. Παπαδάκη.

Φυσικό είναι στις εκλογές να υπάρχει ανταγωνισμός, να λέγονται και κάποια πράγματα από τους υποψήφιους που είναι ίσως υπερβολικά, ίσως ατοπήματα, ίσως καμια φορά και πράγματα που αργότερα μετανιώνει κανείς που τα είπε ή τα έκαμε.

Άποψή μου όμως είναι, πως όλες αυτές οι ανθρώπινες  αδυναμίες,  και οι "κόντρες", δεν είναι μεγάλο το κακό για την κοινωνία, αν γίνονται μόνο προεκλογικά. Αν δηλαδή, μετά τη Δευτέρα των εκλογών και αφού πέσει η "θερμοκρασία" των ψήφων και πάνω απ' όλα του αποτελέσματος,  μπορούμε  να τα αφήνουμε όλα πίσω και να ριχνόμαστε στον αγώνα για να υλοποιήσουμε αυτά που υποσχεθήκαμε και θέλω να πιστεύω πως όλοι πανω κάτω τα θέλαμε πραγματικά.

Αγαπητέ κύριε Δημήτρη

Θέλω κατ' αρχήν να ξεκαθαρίσω κάτι. Με αυτή μου την παρέμβαση, δε καμώνομαι ούτε τον έξυπνο, ούτε και θέλω να θεωρηθεί ότι σου κάνω υποδείξεις. Μια χαρά άξιος άνθρωπος είσαι και σε καμιά περίπτωση δε τίθεται τέτοιο θέμα.

Προτάσεις, θα θεωρήσετε τις σκέψεις μου, που σας τις γνωρίζω  και σας τις καταθέτω με αυτό τον δημόσιο τρόπο για λόγους δημοκρατικής ευαισθησίας αλλα και πρακτικής.

Λοιπόν αγαπητέ δήμαρχε, τούτη η εποχή για τον τόπο μας πιστεύω πως είναι η εποχή της υποκρισίας αλλα και της αποκάλυψης. Ίσως η υποκρισία υπήρχε από παλιότερα. Μάλλον και απο πάντα. Αυτη την περιοδο όμως αργοχαράζει σαν μια καινούργια μέρα, και η αποκάλυψη. Αυτή είναι η άποψή μου.

Έτσι μάλλον (και ευτυχώς), όλοι οι υποκριτές αισθάνονται  διαρκώς και πιεστικά, (με δέος ίσως), πως από στιγμή σε στιγμή θα αποκαλυφθούν, αλλά και όλοι εμείς οι "άλλοι", (ας θεωρήσουμε τους εαυτούς μας ξενους με την υποκρισία), αισθανόμαστε πως κρινόμαστε πλέον απόλυτα και αλύπητα. Πως όλοι πια (οι πολίτες), είναι δίσπιστοι και μας περιμένουν στη γωνία, με κριτική και τιμωρία χωρίς έλεος για τα όποια λάθη, ή στραβοτιμονιές, ή βέβαια το χειρότερο για τις περιπτώσεις κακής διαχείρισης των κοινών, αν αυτό μας έχουν αναθέσει. (Φυσικά αφού πρώτα εμείς τους το ζητήσαμε).

Μέσα σ' αυτό το κλίμα πιστεύω πως θα αναλάβετε τη διακυβέρνηση του νέου Δήμου μας. Του Δήμου Μυλοποτάμου.

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε.

Θα προχωρήσω κατευθείαν στην ουσία των σκέψεών μου. Είμαι πολιτικός μηχανικός σπούδασα στην Αθήνα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1973 έως 1979. Και γι αυτό λοιπόν θα αρχίσω από την πολεοδομία. Και θα αναφέρομαι στην πολεοδομία σαν παράδειγμα. Γιατί η Πολεοδομία σαν υπηρεσία, προορίζεται και πρέπει να να υπηρετεί τους πολίτες. Κάτι ανάλογο όμως είναι και κάθε υπηρεσία του Δήμου. Και επομένως εύκολα πιστεύω (και προφανώς το θέλω), γενικεύονται οι αναφορές μου.

Αυτη την περίοδο λοιπόν, της υποκρισίας και της αποκάλυψης, όπως ταπεινά την κατονόμασα, εσείς μαζί και με άλλες νέες αρμοδιότητες, θα έχετε και την αρμοδιότητα ως δήμος, να λειτουργήσετε υπηρεσία πολεοδομίας.

Και θά χετε σίγουρα ακουστά πως λειτουργούν στο σύνολό τους σχεδόν,  οι πολεοδομίες στην χώρα μας. Θά χετε ακούσει πως σε όλες τις στατιστικές, οι πολεοδομίες είναι πρώτες στη διαφθορά και μάλιστα με μεγάλη απόσταση . (Συνήγορος του πολίτη, κ.α.).

Και το φλέγον θέμα είναι πως, θα αποφασίσετε εσείς ότι θέλετε την υπηρεσία της πολεοδομίας του νέου δήμου, που εσείς πρώτος στην ιστορία του, αναλαβαίνετε να τον κυβερνήσετε.

Μπορείτε λοιπόν και είναι πολύ εύκολο, να θέλετε να έχετε μια πολεοδομία που θα λετουργεί όπως λειτουργεί μέχρι σήμερα, ή να έχετε (κι αυτό εύκολο είναι αν το θέλετε), μια πολεοδομία που θα υπηρετεί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ τους πολίτες.

Μια υπηρεσία πολεοδομίας που οι προϊστάμενοί της θα διαχωρίζουν τους "πελάτες" μηχανικούς σε ημέτερους και μή, εξυπηρετώντας τους λίγους ημέτερους στο άψε-σβύσε (γιατί άραγε;) και τους υπόλοιπους να τους βάζουν να κάνουν διπλωματικές εργασίες "επιστημονικών" (χαζών συχνά), λεπτομεριών πάνω στα χίλια τερτίπια των νόμων και των ποικίλων διατάξεων με ποιο άραγε σκοπό ; Μα την προώθηση του αθέμιτου ανταγωνισμού !  Γιατί απλά, αυτο τους αρκεί :  Οι ημέτεροι να παίρνουν και να "ξεπετούν" τις περισσότερες δουλειές. Όλες, αν είναι δυνατόν !..

Να μένει στο ράφι ο φάκελος του τυχαίου "μη ημέτερου" κι από την άλλη να εξυπηρετούνται οι ημέτεροι, ή όσοι προσφεύγουν στον "βουλευτή" που επηρεάζει τον πολεοδοόμο προϊστάμενο...

Και πελάτες, εννοώ κυρίως τους  επιστήμονες μηχανικούς, που φθείρουν την ηρεμία της ζωής τους έξω από την πόρτα του κάθε προϊστάμενου, ανεχόμενοι τέτοιες προκλητικές διακρίσεις και αδικίες. Κι ο κάθε αυτός προϊστάμενος, να κάνει στραβά μάτια όπου τον βολεύει (γιατί άραγε;), ενώ απ΄την άλλη να ταλαιπωρεί σαδιστικά τη μεγάλη πλειοψηφία των μηχανικών που πολύ συχνά, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν επαγγελματικά το χώρο των οικοδομικών αδειών, λόγω αυτού του αδικου καθεστώτος.

Βλέπουμε κτίρια προκλητικά παράνομα να ανεγείρονται, Υπερβάσεις τεράστιες να παραβλέπονται και ο άλλος άμοιρος πολίτης, επειδή δεν επέλεξε το μηχανικό "που έπρεπε", να σύρεται για μια ασήμαντη υπέρβαση, σε δικαστήρια, επιτροπές με πρόστιμα κτλ. κτλ.

Το χρώμα των χωριών μας αλλοιώνεται, η αρχιτεκτονική των προγόνων μας βεβηλώνεται, οι άνθρωποι αδικούνται. Μ' ΄άλλα λόγια, μπορεί τα πρώτα θύματα να είναι οι μηχανικοί, αλλά μετά, είναι όλη η κοινωνία. Όλος ο τόπος μας.

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε

Καλέστε και ακούστε ειλικρινά τους μηχανικούς. Στήσε μια επιτροπή  απ'  αυτούς (σωστό όμως "δείγμα" του χώρου) και ακούστε τους. Ερευνήστε σε βάθος και πλάτος το πρόβλημα. Έτσι, εσείς θα καταγράψετε επιτυχία τεράστια και πρωτοφανή θα έλεγα. Αλλα το κυριότερο, ο κόσμος θα οφεληθεί και ο τόπος μας θα χει να κερδίσει πολλά.

Ακούστε, αφουγκραστείτε το λαό !

Σκέφτομαι αν στη δημαρχία σου αναρτηθούν σε πολλά "κατάλληλα" σημεία όλου του δήμου, τα πάλαι ποτέ "κυτία παραπόνων" και τα αφουγκραστείς με τη λογική που υπερτονίζεις πως ακολουθείς (και δεν έχω κανένα λόγο να μην σε πιστεύω), τότε θα έχεις τη σωστή πυξίδα και θα μπορείς αν θέλεις, σε τίποτα να μη σφάλεις.

Σήμερα κυτία παραπόνων μπορεί να είναι και τα emails, που πρέπει να μπορεί να σου στείλει ο κάθε δημότης, αλλά μην παραλείψεις να στήσεις και τα παραδοσιακά. Γιατί το πρωτεύον θέμα, είναι να αφουγκράζεσαι πραγματικά τους δημότες. Όχι απλά να τους ακούς.

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε...

(υπό σύνταξη)


 
Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Σχόλια που έχουν γραφτεί: 0

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ
1 2 3 4 Αρχείο
ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Ενα χωριό του Ρεθύμνου με παράδοση και ιστορία...
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
1 2 3 4 5 Αρχείο
Φτωχότερα τα ελληνικά γράμματα
Έφυγε η Νόρα Αναγνωστάκη
Φτωχότερα τα ελληνικά γράμματα
ΑΠΟΨΕΙΣ
1 2 3 4 Αρχείο
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΝΕΑ
1 2 3 4 Αρχείο