Αρχική| Μαργαρίτες| ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥΑγαπητοί φίλοι

Είναι γνωστό
, ότι το διαδύκτιο (internet), μας δίνει πρωτόγνωρες δυνατότητες στην επικοινωνία, στην πληροφόρηση, στη γνώση, στην ελεύθερη διάδοση των ανθρώπινων ιδεών.

Με την σκέψη μας στον τόπο της καταγωγής μας, στην πατρίδα μας, στους νέους μας, στον απλό λαό, και στην προκοπή τους, ξεκινάμε μια προσπάθεια με αυτή την ιστοσελίδα (site).

Σκεφτήκαμε τοπικά, γιατί μαζί με την πατρίδα μας, ιδιαίτερα αγαπάμε και νοιαζόμαστε τον τόπο καταγωγής μας. Τον τόπο που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε. Τον τόπο που ζήσαμε τα παιδικά μας χρόνια. Το νομό μας, την πόλη μας, το χωριό μας.

Και νιώθουμε τυχεροί μπορούμε να πούμε, που ο τόπος καταγωγής μας, είναι ένα όμορφο χωριό της Κρήτης, που το όνομά του είναι Μαργαρίτες.

Οι Μαργαρίτες, έχουν ξεχωριστή και θαυμαστή ιστορία, που εν καιρώ θα έχουμε την ευκαιρία να σας παρουσιάσουμε από αυτή τη "σελίδα". Πρωτεύουσα για πολύ του τέως Δήμου Ελευθερναίων, κεφαλοχώρι σήμερα, με τις φυσικές του ομορφιές του θρύλους του και την ζωντανή ως και σήμερα παραδοσιακή τέχνη της κεραμικής...


Η πρώτη "υποδοχή" της σελίδας μας
[από 09-11-09]

για να δείτε την πρώτη "υποδοχή" της σελίδας μας που εμφανίστηκε από τον Νοέμβριο του 2009

Πατήστε εδώ (πάνω στην εικόνα) :
Για δημοσίευση  άρθρων ή απόψεων,
στείλτε μας το κείμενό σας email, στο :  info@margarites.gr

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Αναφορές για το χωριό...

ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Τετάρτη 21/03/2011

Το χωριό Μαργαρίτες απέχει από το Ρέθυμνο 27 χλμ ανατολικά. Βρίσκεται κοντά στην αρχαία Ελεύθερνα και παλιότερα αναφέρονταν με το όνομα "Μαγαρίτες". 
Πιθανόν το όνομα του χωριού να έχει σχέση με τη βυζαντινή λέξη "μαγαρικόν". 
(Οι βυζαντινοί έλεγαν "μαγαρικά" τα αντικείμενα από πηλό, τα πήλινα σταμνιά, κύπελλα, πιάτο κλπ. Τους παλιούς αγγειοπλάστες των "μαγαρικών" αγγείων ίσως τους έλεγαν "μαγαρικούς" και απόκτησαν με τα χρόνια το επώνυμο Μαγαρίτες, όπως συμβαίνει με πολλά ονόματα, και πιθανόν αυτοί να ήταν οι πρώτοι οικιστές του χωριού).
Οι Μαργαρίτες έχουν παράδοση στην
αγγειοπλαστική (όπως και το Θραψανό), μάλιστα οι κάτοικοι του χωριού εξακολουθούν ακόμα να κατασκευάζουν πήλινα αγγεία, απομιμήσεις αρχαίων μινωικών αγγείων.
Από το χωριό αυτό κατάγονταν μια ιστορική φυσιογνωμία, ο ηγούμενος του Αρκαδίου Γαβριήλ Μαρινάκης.
Στα χρόνια της βενετοκρατίας οι Μαργαρίτες είχαν πολλά μέγαρα βενετών αρχόντων, με ωραία θυρώματα, που σήμερα είναι ερειπωμένα. Στις Μαργαρίτες μπορείτε να δείτε τις παλιές εκκλησίες του Αγ. Ιωάννου, του Αγ. Γεωργίου και της Παναγίας της Περδικιώτισσας.


 

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Σχόλια που έχουν γραφτεί: 0

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ
1 2 3 4 Αρχείο
ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Ενα χωριό του Ρεθύμνου με παράδοση και ιστορία...
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
1 2 3 4 5 Αρχείο
Φτωχότερα τα ελληνικά γράμματα
Έφυγε η Νόρα Αναγνωστάκη
Φτωχότερα τα ελληνικά γράμματα
ΑΠΟΨΕΙΣ
1 2 3 4 Αρχείο
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΝΕΑ
1 2 3 4 Αρχείο