Αρχική| Λογοτεχνία| Στον Μπαρνς το βραβείο Μπούκερ

Στον Μπαρνς το βραβείο Μπούκερ

Στον Τζούλιαν Μπαρνς το βραβείο Μπούκερ

Ελευθεροτυπία, 19-10-11

Ο 65χρονος συγγραφέας Τζούλιαν Μπαρνς, στην τέταρτη του υποψηφιότητα κέρδισε επιτέλους το βραβείο Man Booker για τη νουβέλα του “Τhe Sense of an Ending”.


O 65χρονος Μπαρνς δήλωσε «ανακουφισμένος και ενθουσιασμένος» για το βραβείο – για το οποίο ήταν υποψήφιος άλλες τρεις φορές- στην επίσημη τελετή στο Γκίλντχολ του Λονδίνου.  Ευχαρίστησε επιτροπή και χορηγούς και είπε για το έργο του «όσοι από εσάς έχετε δει το βιβλίο - πέραν των όσων πιστεύετε για το περιεχόμενό του - μάλλον θα συμφωνείτε ότι είναι ένα όμορφο αντικείμενο» συμπλήρωσε μάλιστα ότι «το βιβλίο ως αντικείμενο, αν θέλει να επιβιώσει απέναντι στο ηλεκτρονικό βιβλίο, πρέπει να μοιάζει με κάτι που αξίζει κάποιος να αγοράσει και να διατηρήσει».

Το 150 σελίδων “The Sense of an Ending” ασχολείται με τις αναμνήσεις ενός μεσήλικου άνδρα από τα φοιτητικά του χρόνια και θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά την άνοιξη του 2012 από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο».

«Έχει όλα τα στοιχεία ενός κλασικού έργου της αγγλικής λογοτεχνίας» δήλωσε για αυτό η  πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Στέλλα Ρίμινγκτον, συμπληρώνοντας ότι «είναι εξαιρετικά γραμμένο, έχει έξυπνη και λεπτοδουλεμένη πλοκή και αποκαλύπτει με κάθε του ανάγνωσμα νέα βάθη. Κρίναμε ότι αυτό το βιβλίο μιλάει στον άνθρωποι του 21ου αιώνα».

Γεννημένος το 1946 στο Λέστερ της Αγγλίας, ο Τζούλιαν Μπαρνς, σπούδασε νομικά και γαλλική φιλολογία στην Οξφόρδη. Εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα «Metroland» το 1980 και ακολούθησαν «Ο Παπαγάλος του Φλωμπέρ» το 1984 που βραβεύτηκε σε Αγγλία, Γαλλία και Ιταλία, ενώ το 1986 βραβεύτηκε με το βραβείο Ε.Μ.Forster από την Ακαδημία Τεχνών και Γραμμάτων των ΗΠΑ. Το 1988 χρίστηκε ιππότης του γαλλικού Τάγματος Τεχνών και Γραμμάτων, ενώ υποψήφια για Booker ήταν επίσης τα «Ο Παπαγάλος του Φλωμπέρ», «Αγγλία, Αγγλία» και «Άρθρουρ και Τζορτζ».

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Σχόλια που έχουν γραφτεί: 0

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ
1 2 3 4 Αρχείο
ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Ενα χωριό του Ρεθύμνου με παράδοση και ιστορία...
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
1 2 3 4 5 Αρχείο
Φτωχότερα τα ελληνικά γράμματα
Έφυγε η Νόρα Αναγνωστάκη
Φτωχότερα τα ελληνικά γράμματα
ΑΠΟΨΕΙΣ
1 2 3 4 Αρχείο
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΝΕΑ
1 2 3 4 Αρχείο