Αρχική| Πολιτιστικά| Cinema| «Οι Άθλιοι»

«Οι Άθλιοι»

«Οι άθλιοι»

(«Les Misérables»)


Από την «Αυγή».

Σκηνοθεσία: Τομ Χούπερ

Ερμηνεία: Χιου Τζάκμαν, Ράσελ Κρόου, Αν Χαθαγουέι, Αμάντα Σέιφριντ, Σάσα Μπαρόν Κοέν, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Έντι Ρεντμέιν, Σαμάνθα Μπαρκς


«Oι 'Άθλιοι' γράφτηκαν για όλα τα έθνη. Δεν ξέρω αν θα διαβαστούν απ' όλους, όμως εγώ για όλους τούς έγραψα (...). Όπου ο άνθρωπος ζει αμόρφωτος και απελπισμένος, όπου η γυναίκα πουλάει το κορμί της για μια μπουκιά ψωμί, όπου το παιδί υποφέρει από αγραμματοσύνη κι από έλλειψη ανατροφής, το βιβλίο των 'Αθλίων' χτυπά την πόρτα φωνάζοντας δυνατά: 'Ανοίξτε μου! Έρχομαι για σας!'. Στο σκοτεινό σημείο όπου βρίσκεται ο σημερινός πολιτισμός, ο άθλιος ονομάζεται Άνθρωπος, που αγωνιά κάτω απ' όλα τα καθεστώτα, που στενάζει σ' όλες τις γλώσσες». Ο Βίκτωρ Ουγκώ έστειλε αυτό το μήνυμα «σε όλα τα έθνη» από την Ευρώπη του 1862, κι όμως, η επικαιρότητα του έργου του επανέρχεται, στις δυσοίωνες εποχές που ζούμε.

Θυμίζω απλώς πως το θρυλικό μυθιστόρημα του Γάλλου συγγραφέα εκτείνεται σε μια περίοδο άνω των είκοσι ετών και εστιάζει στις προσπάθειες του ήρωα Γιάννη Αγιάννη, ενός πρώην καταδίκου, ο οποίος προσπαθεί να επανεντάξει τον εαυτό του στην κοινωνία...

Ομολογώ πως ήμουν αρνητικά προκατειλημμένος σε μια μιούζικαλ εκδοχή του έργου του Ουγκώ. Κι όμως, η δύναμη της εικόνας και του κινηματογράφου στη σκηνοθεσία του Βρετανού Τομ Χούπερ («Ο Λόγος του Βασιλιά») καταρρίπτει τις επιφυλάξεις.

Με ένα εντυπωσιακό «άνοιγμα», στα κάτεργα της Τουλόν, παρακολουθούμε τον Γιάννη Αγιάννη (Χιου Τζάκμαν) να αποκτά την ελευθερία του και να γίνεται δήμαρχος μιας πόλης της Γαλλίας, μολονότι σε όλο το έργο καταδιώκεται από τον αδίστακτο Ιαβέρη (Ράσελ Κρόου)... Εντυπωσιακός σκηνικός και «εικαστικός» πλούτος, ενώ η απόρριψη του πλέι-μπακ στα τραγούδια του μιούζικαλ λειτουργεί θετικά, ενισχύοντας το ρεαλιστικό επίπεδο της αφήγησης. Τα 155 λεπτά της ταινίας φαίνονται μεγάλη διάρκεια, κι όμως η σκηνοθεσία του Χούπερ καταφέρνει να μην κουράσει τον θεατή.

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Σχόλια που έχουν γραφτεί: 0

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ
1 2 3 4 Αρχείο
ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Ενα χωριό του Ρεθύμνου με παράδοση και ιστορία...
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
1 2 3 4 5 Αρχείο
Φτωχότερα τα ελληνικά γράμματα
Έφυγε η Νόρα Αναγνωστάκη
Φτωχότερα τα ελληνικά γράμματα
ΑΠΟΨΕΙΣ
1 2 3 4 Αρχείο
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΝΕΑ
1 2 3 4 Αρχείο