Αρχική| Ρέθυμνο| Επικαιρότητα| Ιδρυτικό Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, αυτοδύναμος λαός - Κάνουμε το βήμα για την κυβέρνηση της αριστεράς

Ιδρυτικό Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, αυτοδύναμος λαός - Κάνουμε το βήμα για την κυβέρνηση της αριστεράς

Ημερομηνία: 10/07/2013 18:35

Το left.gr βρίσκεται και θα βρίσκεται μέχρι και την Κυριακή στο χώρο του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ - Μείνετε συντονισμένοι - Ρεπορτάζ, βίντεο, φωτογραφίες, συνεχής ενημέρωση από τις διαδικασίες του συνεδρίου

Κυριακή 14/7

 

20:50 Δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: "Από αύριο, με το νέο μας Κόμμα, όλες και όλοι μαζί, πιο ενωμένοι και πιο δυνατοί από ποτέ, ξεκινάμε τη μεγάλη και νικηφόρα πορεία. Για να σταματήσουμε την κοινωνική καταστροφή και να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα".

 

20:10 Εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας.

 

19:30 Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ψηφοφορίας για την ανάδειξη των 200 μελών της ΚΕ του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη έχει ξεκινήσει η καταμέτρηση των ψήφων. Θα ανακοινωθεί πρώτα το πρόσωπο του προέδρου και θα ακολουθήσουν τα ονόματα των μελών της ΚΠΕ.

 

Σήμερα η ψηφοφορία για την ανάδειξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Κατά την ψηφοφορία θα υπάρξουν έξι ψηφοδέλτια.

 

Στις διαδικασίες συμμετέχουν τα εξής 6 ψηφοδέλτια. (εντός παρενθέσεως ο αριθμός των υποψηφίων).

 

Ενιαίο Ψηφοδέλτιο (342)

 

Αριστερή Πλατφόρμα (293)

 

Ανένταχτοι εντός ΣΥΡΙΖΑ (18)

 

Κομμουνιστική Τάση-Κομμουνιστική Πλατφόρμα (16)

 

Παρέμβαση για την Ενότητα (3)

 

Παρέμβαση των Μελών (2).

 

Πέραν του κ. Αλέξη Τσίπρα, υποψηφιότητα για την θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσουν επίσης, η υπεύθυνη φεμινιστικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Σίσσυ Βωβού και ο σύνεδρος Πάνος Ηλιόπουλος.

 

Για να διευκολυνθούν οι σύνεδροι από την επαρχία, θα στηθούν 30 κάλπες με στόχο να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρόνο η διαδικασία της ψηφοφορίας.

 

 

Σάββατο 13/7: Το πρόγραμμα της τέταρτης ημέρας περιελάμβανε ομιλίες συνέδρων και ψηφοφορίες για το Καταστατικό, τη Διακήρυξη και την Πολιτική Απόφαση.

 

H ομιλία του Αλέξη Τσίπρα: «Φτιάχνουμε όλοι μαζί έναν φορέα δημοκρατικό, πολυτασικό, πλουραλιστικό»

 


 

Ιδρυτικό συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Μέρα τέταρτη

 

Φωτογραφίες-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας

 

Τέταρτη μέρα του συνέδριου και, εκτός από φωτογραφίες και βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα, βρήκα την ευκαιρία να πάρω μερικές μικρές συνεντεύξεις:

 

Η Βασιλική Κατριβάνου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, μας περιγράφει τις συνέπειες που θα έχει η επαναφορά της (φασίζουσας και ρατσιστικής) «υγειονομικής» διάταξης Λοβέρδου από τον Άδωνη Γεωργιάδη. Ο Φώτης Ξεπαπαδέας, από την Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας, μας πληροφορεί για τη διοργάνωση της μεγάλης αντιφασιστικής πορείας στην πόλη της Καλαμάτας στις 20 Ιουλίου. Τέλος, ο Θανάσης Τσακίρης, μέλος του συντονιστικού ΣΥΡΙΖΑ Ηλιούπολης, μας περιγράφει τη φασιστική επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής στο πολιτιστικό κέντρο «Συνεργείο».

- See more at: http://left.gr/news/idrytiko-synedrio-syriza-ishyros-syriza-aytodynamos-laos-kanoyme-vima-gia-tin-kyvernisi-tis#sthash.cAODUzLi.dpuf


Στιγμιότυπα από την 4η ημέρα του Συνεδρίου (όλες οι φωτογραφίες εδώ) - See more at: http://left.gr/news/idrytiko-synedrio-syriza-ishyros-syriza-aytodynamos-laos-kanoyme-vima-gia-tin-kyvernisi-tis#sthash.cAODUzLi.dpuf

 

 

 

 

 

 

Ενημέρωση από την 4η ημέρα του Συνεδρίου

 

22.05 Με την ψήφιση των άρθρων του καταστατικού ολοκληρώνεται η 4η μέρα του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα θα γίνονται δεκτές οι υποψηφιότητες για εκλογή στην Κεντρική Επιτροπή.

 

21.28 Υπερψηφίστηκε η πρόταση: ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να εκλεγεί από το Σώμα του Συνεδρίου. Επίσης, βάσει καταστατικού, κάθε Συνέδριο θα επιλέγει τον τρόπο εκλογής του προέδρου.

 

21.02 Στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ η εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής θα γίνει από ενιαία λίστα, πρόταση του Αλ. Τσίπρα που υπερψηφίστηκε από το σώμα του Συνεδρίου. (Με δυνατότητα ξεχωριστής λίστας σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, χωρίς διαπήδηση στη σταυροδοσία). Το δικαίωμα της ύπαρξης λιστών διατηρείται στο καταστατικό και θα συζητηθεί σε ειδικές επιτροπές που θα ακολουθήσουν.

 

20:55 Ο Νίκος Μιχαλίτσης διαβάζει ψήφισμα εκ μέρους των εργαζομένων της ΕΡΤ, το οποίο και εγκρίνεται ομόφωνα.

 

19:50: Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία η αυτοδιάλυση των συνιστωσών σε εύλογο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του καταστατικού.

 

18.35: Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία και το Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης.

16.10: Μόλις υπερψηφίστηκε το 1ο ντοκουμέντο του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ,  η ιδεολογική διακήρυξη.

 

15:30 Αρχίζει η διαδικασία της συζήτησης των αποφάσεων.

 

Ο χώρος του συνεδρίου σήμερα

 

15:25 Το ψήφισμα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική και σε άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας. Χαιρετισμός στο μεγαλειώδες κίνημα των κατοίκων. Αίτημα η απελευθέρωση των αγωνιστών.

 

15:20 Το ψήφισμα των Νέων ΣΥΡΙΖΑ Καλαμάτας ενάντια στο Φεστιβάλ της 4ης Αυγούστου που σχεδιάζει να διοργανώσει η νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής στην πόλη τους.

 

 

14:20 Μανώλης Γλέζος:

 

Η διαφορετικότητα των απόψεων μας, ακόμα και ο αντιθετικός λόγος, είναι η πηγή που μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε. όπως δεν θέλουμε ένα λαό άφωνο μπροστά στις ενέργειες των εξουσιαστών, έτσι δεν θέλουμε και ένα κόμμα όπου σε ό,τι λεει η ηγεσία θα λέει ναι.  Βρίσκομαι στην 1η γραμμη του αγώνα, αν θες να με δοκιμάσεις να αντέχω όπου είπες να πάμε, θα το αντέξω κι αυτό! Μαζί, Αλέξη, από τη Δευτέρα θα πάμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση της κυβέρνησης, της τρόικα και του συστήματος όλου! Και οι ανένταχτοι και οι οργανωμένοι.

Όχι προνόμια - όχι αποκλεισμοί, όχι ξεχωριστές συγκεντρώσεις, όχι ειδικά χειροκροτήματα. Κάθε μέλος μία ψήφος. Την ελπίδα που γεννάει ο ΣΥΡΙΖΑ στον ελληνικό λαό δεν έχουμε δικαίωμα να την καταστρέψουμε, και δεν θα την καταστρέψουμε!

 

**Σημαντική και συμβολική η παρουσία του συνθέτη, Γιώργου Ανδρέου και της τραγουδοποιού, Ευτυχίας Μητρίτσα στο χώρο του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

 

13:15 Έληξαν οι ομιλίες των συνέδρων, συνοψίζει ο Νίκος Βούτσης. Ενός λεπτού σιγή για τους συντρόφους που έχουν χαθεί. Σε λίγα λεπτά η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

 

 

Τάσος Κανταράς

 

Ξεκινάμε μια μεγάλη πορεία, πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι αν αναλογιστούμε ότι ξεκινήσαμε από ένα βομβαρδισμένο τοπίο της Αριστεράς του 1989 και φτάσαμε ως εδώ. Αποτελεί απρέπεια να βάζουμε τελεσίγραφα σε συντρόφους. Δεν γίνεται πισωγυρίσματα στον «παλιό, καλό καπιταλισμό» και τη διαχείρισης του συστήματος. Στη σφοδρότατη αντίδραση του συστήματος πρέπει να ξέρουμε τι θα κάνουμε, πως θα απαντήσουμε. Με κινηματική δράση και ριζοσπαστισμό, θα περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη και γνωρίζοντας ότι στα πλαίσια της ΕΕ είναι δύσκολη η όποια αναδιαπραγμάτευση. «Αλλαγή δε γίνεται» χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ και την ευρεία συμπαράταξη της Αριστεράς.

 

 

Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

 

Η μεγάλη νίκη στις εκλογές ήταν κατόρθωμα της ελληνικής κοινωνίας και όχι της μιας ή της άλλης γραμμής. Εντοπίσαμε την κύρια αντίθεση: Μνημόνιο ή αντιμνημόνιο και εναλλακτικό πρόγραμμα. Πλούτος μας είναι ο πλουραλισμός και όχι οι μηχανισμοί, η ενότητα και όχι οι διασπάσεις.

 

 

 

Στάθης Λεουτσάκος

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτό το πολιτικό προσωπικό κράτησε όρθιο το όραμα για μια άλλη κοινωνία, ότι οι πολιτικές του δικομματισμού είναι αδιέξοδες. Αυό που μας κράτησε όρθιους στις δύσκολες στιγμές ήταν η επιθυμία του κόσμου της Αριστεράς για την ενότητα της Αριστεράς. Οφείλουμε να στείλουμε μήνυμα ότι από το Συνέδριό μας δηλώνουμε ότι δεν αναγνωρίζουμε καμία απόλύση και δίωξη εργαζομένων, καθηγητών και άλλων. Αντί να ασχολούμαστε με πράγματα που αφορούν στενά μόνο εμάς εδώ πρέπει να ανοίξουμε νέους δρόμους και να εκφράσουμε τα στρώματα που πλήττονται. Η ευρωζώνη δεν είναι ουδέτερη, εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα.

 

 

Χρήστος Λάσκος

 

Είναι ιστορικά πρωτοφανής η εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ. Στην κρίση του '30 το σύνολο των χωρών στράφηκε στην ακροδεξιά. Αν μεμψιμοιρούμε, θα μείνουμε «στάσιμοι»την ώρα που εκτοξευόμαστε ως προς την πολιτική μας δυναμική. Δεν θα τα καταφέρουμε με αφηρημένα άλματα ριζοσπαστικοποίησης. Πρέπει να κρατήσουμε τη γραμμή που μας έφερε εδώ, τη διαρκή μας ριζοσπαστικότητα, ριζοσπαστικότητα που απωθεί το ΚΚΕ, το οποίο είναι συντηρητικός πολιτικός οργανισμός. Καθήκον μας είναι η ταξική προσήλωση, όλα τα καταπιεσμένα κοινωνικά στρώματα να έρθουν ολοκληρωτικά με το ΣΥΡΙΖΑ. Το ουσιώδες είναι τι θα κάνουμε για τους ανέργους και με ποιους πόρους, δεν ενδιαφέρει τον κόσμο το νόμισμα και το τύπωμα χρήματος. Δε μπορεί η συζήτηση για την Ευρώπη να γίνονται με όρους καρικατούρας. Μιλάμε για ρήξη και ανατροπή και στην ΕΕ.

 

 

 

12:30 Η συμπρόεδρος του τουρκικού ODP απευθύνει χαιρετισμό στο Συνέδριο: Είμαστε οι αδύναμοι, οι φτωχοί, οι εργάτες, οι gay και λεσβίες, οι εργαζόμενοι, οι γυναίκες της Τουρκίας, οι ακτιβιστές! Είμαστε οι εξεγερμένοι του πάρκου Γκεζί που δέχτηκαν την άγρια καταστολή! Η πάλη του ΣΥΡΙΖΑ φωτίζει το δρόμο της δικής μας πάλης κατά των τυρράνων του νεοφιλελευθερισμού. Ο αγώνας συνεχίζεται, γεια σας!

 

 

Ρένα Δούρου

 

  • Βρισκόμαστε σήμερα σε ένα ιστορικό συνέδριο. Τις εργασίες του συνεδρίου μας τις παρακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι από τη Βραζιλία ως τη Μέση Ανατολή, από τον βορρά ως το νότο. Όλα τα βλέμματα είναι σήμερα στραμμένα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Έχουμε ιστορική ευθύνη, όχι μόνο για τον λαό μας αλλά και για τους λαούς όλου του κόσμου.

  • Από το συνέδριο αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να βγούμε πιο δυνατοί. Ενιαίοι αλλά όχι ίδιοι. Διαφορετικοί αλλά μαζί. Ενωμένοι.

  • Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι και δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιδοθούμε σε ασκήσεις κολακείας μεταξύ μας.

  • Εκείνο που μας χρειάζεται σήμερα είναι αλήθειες. Αλήθειες για να παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τον ρόλο που περιμένουν από εμάς οι λαοί όλου του κόσμου. Μια δύναμη που συνεχίζει τη μεγάλη παράδοση των λαϊκών αγώνων της Αριστεράς για Δημοκρατία, Ελευθερία, Ισότητα, κοινωνική αλλαγή

  • Πρώτη αλήθεια: Μας χρειάζονται έμπνευση και προτάσεις, όχι μιζέρια και χαρακτηρισμοί που παραπέμπουν σε ήθος και κουλτούρα που δεν έχουν σχέση με την Αριστερά. Τα κάθε είδους αριστερόμετρα θέλουν να διαιρέσουν την Αριστερά.

  • Μια δεύτερη αλήθεια έχει να κάνει με τη σχέση μας με τα κινήματα. Καθόρισαν την ταυτότητά μας. Μάθαμε και πήραμε έμπνευση. Ήμασταν εμείς που βρεθήκαμε στο κίνημα των εργαζομένων στην ΕΡΤ. Στην Αμυγδαλέζα. Στις Σκουριές. Στη ΓΑΔΑ. Στο Πόρτο Αλέγκρε. Στη Μανωλάδα. Στην Πατησίων. Αυτή τη σχέση οφείλουμε να την έχουμε ως πυξίδα μας για το νέο υπόδειγμα κοινωνίας και πολιτικής, που καλείται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να κτίσει.

  • Μια τρίτη αλήθεια αφορά στη δημοκρατία του φύλου θα έπρεπε να είναι πιο ενισχυμένη στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Θα πρέπει να κινηθούμε προς την ισόρροπη εκπροσώπηση του 50% που προτείνει το τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής και το ΚΕΑ.

  • Τέταρτη αλήθεια. Η εμμονή σε καταδικασμένα σχήματα του παρελθόντος ή σε επιλογές που διχάζουν, προκαλεί ζημιά γιατί δεν λειτουργεί συσπειρωτικά. Η συσπείρωση είναι αναγκαία. Συσπείρωση δεν σημαίνει δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, αλλά συνειδητοποίηση των προτεραιοτήτων σήμερα. Δεν θα είμαστε εμείς εκείνοι που θα βυθίσουμε το υπερωκεάνιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για μικροφιλοδοξίες και δύο, τρεις θέσεις παραπάνω στην Κεντρική Επιτροπή.

  • Εμείς θα είμαστε αυτοί που θα δώσουμε θα δώσουμε ελπίδα στο λαό μας, γιατί θα καταφέρουμε το αδύνατο. Γιατί ερχόμαστε από μακριά και πηγαίνουμε ακόμη μακρύτερα. Τον δρόμο μας τον δείχνουν οι αγώνες για Ελευθερία, Δημοκρατία, Ανεξαρτησία της Αντίστασης κατά του ναζισμού, του ΕΑΜ, του 114, της αντίστασης στη Χούντα, του Πολυτεχνείου, της Γένοβας. Δεν θα τους προδώσουμε. Και θα κερδίσουμε. Στη μνήμη των χιλιάδων αγωνιστών!

 

 

Δέσποινα Χαραλαμπίδου

 

Πρέπει να προτάξουμε τις συγκεκριμένες απαιτήσεις για την οργάνωση της πάλης του λαού μας για την ανατροπή των Μνημονίων. Δεν πρέπει να πληρωθεί κανένα χρέος. Να πάρουμε τις πρωτοβουλίες που αναλογούν στο κόμμα του 27% για να πετύχουμε την κυβέρνηση της Αριστεράς.

 

 

Ζωή Κωνσταντοπούλου

 

Η συμμετοχή μας εδώ σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μας να αποτινάξουμε τον μνημονιακό ζυγό. Ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ των μελών ιδρύεεται σήμερα τυπικά αλλά υπάρχει εδώ και πολλούς μήνες στη συνείδηση και τη σκέψη μας, είναι εντολή του ελληνικού λαού. Πρέπει να ενώνει την ευρεία κοινωνική συστράτευση της Αριστεράς και των κινημάτων, όλης της μαχόμενης κοινωνίας. Η πολιτική των Μνημονίων συνιστά κοινωνική γενοκτονία την οποία καλούμαστε να αντιπαλέψουμε. Συνιστά έγκλημα κατά του πολιτεύματος με θύμα τη λαϊκή κυριαρχία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο συλλογικός υπερασπιστής της Δημοκρατίας και των δημοσίων αγαθών. Μας τιμά η μήνυση του Πάχτα εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα που εξέφρασε το δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής για τη ζωή και το περιβάλλον.

 

 

Δέσποινα Σπανού

 

Δεν έχει αναπτυχθεί ένα συνολικό κίνημα ανατροπής που θα ενώσει ολόκληρη την κοινωνία. Η Αριστερά πρέπει να συσπειρώσει το λαό για να φτιάξει αυτό το κίνημα ανατροπής. Πρέπει να πει με ποιο τρόπο θα συγκρουστεί και τι ακριβώς θα κάνει. Να δημιουργήσει ένα άλλο όραμα που θα συνεγείρει τον κόσμο.

 

 

Βασιλική Κατριβάνου

 

Να φτιάξουμε ένα ΣΥΡΙΖΑ των μελών όπου όλοι θα είμαστε ισότιμοι, όπου ο κόσμος θα θωρεί ότι η συμμετοχή του έχει νόημα. Ο κόσμος αυτός είναι η δυναμή μας. Οι οργανώσεις των μελών πρέπει να έχουν αποφασιστικό ρόλο. Να φτιάξουμε μια πλατφόρμα στο διαδίκτυο για διάλογο μεταξύ όλων των συντρόφων σε όλη την Ελλάδα.

 

 

Σίσσυ Βωβού

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει πολιτικη για την ισότητα των φύλων, για να περάσουμε από την τυπική στην ουσιαστική ισότητα. Το πρόταγμα της φεμινιστικής Ευρώπης πρέπει να ενσωματωθεί στο ΣΥΡΙΖΑ και η ποσόστωση πρέπει να τηρηθεί.

 

 

Αλέκος Φλαμπουράρης

 

Η πολιτική εναλλάκτική πρόταση που έχουμε διατυπώσει είναι σαφέστατη:κατάργηση του Μνημονίου και επαδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους. Αυτή είναι μια πολιτική ρήξης και σύγκρουσης, θα το επιβάλουμε στους δανειστές με τη στήριξη του λαού. Πρέπει να φύγουμε από το Συνέδριο με σαφή, εναλλακτική γραμμή την οποία θα συνεχίσουμε να διατυπώνουμε στο λαό με επεξεργασία και τεκμηρίωση.  Δεν εντοπίζω διαφωνίες επί συγκεκριμένων θεμάτων. Κανείς δε θέλει να διώξει κανέναν, όλοι χωράνε στο ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι κόμμα ανοικτό στην κοινωνία, κόμμα που θα ικανοποιήσει τις ανάγκες όσων υποφέρουν.

 

 

Mαρία Οικονόμου

 

Με το ΣΥΡΙΖΑ πορευτήκαμε  όλοι εμείς, οι απλοί άνθρωποι του μόχθου. Όλοι μαζί θα προχωρήσουμε μπροστά γιατί ο κόσμος δε μπορεί να περιμένει άλλο. Ήρθαμε στο ΣΥΡΙΖΑ για να αγωνιστούμε και να τα αλλάξουμε όλα.

 

 

Γιώργος Γαβρίλης

 

Σε μια κρίσιμη στιγμή για την κοινωνία δεν πρέπει να ασχολούμαστε με τα δικά μας επιμέρους. Η δική μας δέσμευση για στροφή στα λαϊκά στρώματα είναι μια συνειδητή επιλογή που θα οδηγήσει στην κυβέρνηση της Αριστεράς. Η αντίθεση Κεφαλαίου - Εργασίας είναι και παραμένει η βασική αντίθεση και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί ως μαχητός πόλος τη διαδικασία αυτή. Τα συνδικάτα πρέπει αναδιοργανωμένα να πρωτοσατήσουν στην αλλαγή των συσχετισμών προς όφελος  της εργατικής τάξης.

 

 

Αλέξανδρος Μπίστης

 

Η Αριστερά όταν ήταν στο περιθώριο διεξήγαγε διάλογο που απογείωνε την ιδεολογική αντιπαράθεση ερήμην της κοινωνίας. Σήμερα, σε συνθήκες απαξίωσης των συλλογικοτήτων καλούμαστε να είμαστε όλοι μαζί παρά τη διαφορετικότητά μας, κατά το σύνθημα «όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι» με εφαρμογή του «ένα μέλος - μία ψήφος». Οφείλουμε να μιλήσουμε για τα δικαιώματα, της ασφάλισης, της υγείας, τα δικαιώματα που μας στερούν. Η ακροδεξιά κυβέρνηση της εκτροπής τρομοκρατεί και εμείς οφείλουμε να καταφέρουμε να μεγαλώσουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες του λαού που μας προσεγγίζει. Οφείλουμε να προσφέρουμε ένα εργαλείο οργάνωσης στο ανομοιογενές σύνολο που μας πλησιάζει. Χωρίς όμως να αλλάξουμε τις αρχές μας. Να καταλήξουμε σε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο κανόνων και λειτουργίας για το νέο, ενιαίο, πολυτασικό και δημοκρατικό κόμμα που ιδρύουμε. Διπλές εντάξεις και εκφωνήσεις θα είναι πισωγύρισμα.

 

 

Παναγιώτης Μαντάς

 

Δεν έχουμε στόχο την εξουσία ως παρένθεση στις κυβερνήσεις του δικομματισμού. Έχουμε αντίπαλο το σοσιαλφιλελευθερισμό και δεν θα πρέπει να ενσωματωθούμε αλλοιώνοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Να αναρωτηθούμε γιατί μένουμε καθηλωμένοι στα ποσοστά του 27% και να επιδιώξουμε να κατακτήσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Να μιλήσουμε πιο καθαρά για την ευρωζώνη και το ευρώ. Μέσα στο ευρώ δε μπορεί να αναστραφεί η λιτότητα, δε μπορεί να καταργηθεί η φτώχεια μέσα στην Ευρώπη των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

 

 

Λία Φράγκου

 

Σε αυτόν τον ανηλεή πόλεμο πρέπει να συνεχίσουμε να πρωτοστατούμε. Να δείξουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος, με δυναμική προς τα αριστερά. Τα καταφέρεαμε όταν βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης και γι' αυτό μας πιστεύει ο κόσμος και μας ζητά να βρεθούμε ξανά στα πεδία των μαχών και των κινημάτων. Να μετασχηματίσουμε την ψήφο σε συνειδητή στράτευση. Να συμβάλουμε στην ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος για να πάρουν οι εργαζόμενοι την κατάσταση στα χέρια τους.

 

 

Πέτρος Φιλίππου

 


Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η κοινωνία χειμάζεται από τα Μνημόνια. Ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποκούμπι για τις πληττόμενη κοινωνία, δέχεται μεγάλη επίθεση. Πρέπει να συμπορευτούμε με τους εργαζόμενους στους Δήμους και να καλέσουμε στην κινητοποίηση της Τρίτης και της Τετάρτης, ημέρα που θα ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο.

 

Μαρία Φραγκιαδάκη

 

Η ΕΡΤ έδειξε στην παγκόσμια κοινότητα ότι έχουμε  χούντα. Η επίθεση εξαπλώνεται , οι απολύσεις γενικεύονται.   Ανατροπή  τώρα, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν μόνοι. Πολιτική  στήριξη, σχέδιο, όραμα, προοπτική ΑΠΟ ΕΜΑΣ.

Ο πλούτος του ΣΥΡΙΖΑ οι διαφορετικές  απόψεις, οι συνιστώσες, η ιστορία του!  Δεν πρέπει να  φοβάται η ηγεσία. Ενιαίο ψηφοδέλτιο με λίστες για την έκφραση  τάσεων,  χωρίς εκλογικά τερτίπια, δεν το έχει ανάγκη η πλειοψηφία! Η εκλογή προέδρου από μια  ομόφωνη απόφαση ΚΕ,   πιο ισχυρή από  πλειοψηφική εκλογή με πολλά λευκά από  το συνέδριο!

Η Ευρώπη αλλάζει είπε ο Π. Σκουρλετης,   αλλά σε ποιά κατεύθυνση, με ποιές συνθήκες, ποιές κυβερνήσεις, πότε; Μπορεί να αλλάξει κάτω από  την τροικανή  μπότα;   Διαγραφή  χρέους, όχι διαπραγμάτευση μνημονιακών  συμβάσεων. Εμείς να ξηλώσουμε την  καπιταλιστική Ευρώπη με  κυβέρνηση της αριστεράς για το σοσιαλισμό.

 

Καραγιαννίδης (ομάδα φύλου)

 

Ο κόσμος της LGBT κοινότητας δέχεται ανηλεή επίθεση, όπως και άλλες κοινότητες από το κράτος και τους νεοναζί. Ο αγώνας για ηγεμονία προϋποθέτει και ρήξη με κάθε προκατάληψη. Δε θέλουμε κόμμα με εθνικιστικά στερεότυπα, ομοφοβικές ιδέες, αντιμεταναστευτικές ιδέες. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σταθεί δίπλα σε όσους δεν έχουν φωνή.

 

 

Ελένη Πορτάλιου

 

Πρέπει εμείς πρώτοι να πετύχουμε την ανατροπή στον εαυτό μας για να καλέσουμε και το λαό να εξεγερθεί. Θέλει αρετή και τόλμη η συμμετοχή στην ανατροπή. Δεν μπορούμε να παραμένουμε στις μικρές μας επικράτειες αν θέλουμε να οραματιζόμαστε ριζικές αλλαγές στην κοινωνία. Να κάνουμε το βήμα ανασύνθεσης και συμπόρευσης των δυνάμεων που θα ανατρέψουν τα Μνημόνια. Να έχουμε το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία για συγκροτήσουμε το σχέδιο που θα οδηγήσει στην κοινωνική απελευθέρωση. Κυβερνητικό πρόγραμμα της Αριστεράς σημαίνει προτεραιότητα στην επιβίωση του λαού και την εξυπηρέτηση κοινωνικών αναγκών.

Γιώργος Πάτζας

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Σχόλια που έχουν γραφτεί: 0

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ
1 2 3 4 Αρχείο
ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Ενα χωριό του Ρεθύμνου με παράδοση και ιστορία...
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
1 2 3 4 5 Αρχείο
Φτωχότερα τα ελληνικά γράμματα
Έφυγε η Νόρα Αναγνωστάκη
Φτωχότερα τα ελληνικά γράμματα
ΑΠΟΨΕΙΣ
1 2 3 4 Αρχείο
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΝΕΑ
1 2 3 4 Αρχείο