Αρχική| Πολιτιστικά| ΕΦΥΓΕ Η ΝΟΡΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ ...

ΕΦΥΓΕ Η ΝΟΡΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ ...


Φτωχότερα τα ελληνικά γράμματα

Έφυγε η Νόρα Αναγνωστάκη


ERTOPEN.COM, 31-12-13

Ο Σεφέρης με τον Μανόλη Αναγνωστάκη, τη Νόρα Αναγνωστάκη και την Ντόρα Τσάτσου
στην Αίθουσα «Τέχνης» της Θεσσαλονίκης (1964)


Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 84 ετών, η Νόρα Αναγνωστάκη, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια, σύζυγος του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη.

Η Νόρα Αναγνωστάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930 και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αν και ποτέ δεν εξάσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Πρωτοεμφανίστηκε με το δοκίμιο «Προοίμιο στην ποίηση της Ελένης Βακαλό» στο περιοδικό «Κριτική», του οποίου ήταν υπεύθυνη για την παρουσίαση κειμένων λογοτεχνίας και θεωρίας λογοτεχνίας.

Συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά, ενώ κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στην έκδοση «Δεκαοκτώ κείμενα». Το 1996 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου της.

«Δοκιμιογράφος, μεταφράστρια και κριτικός λογοτεχνίας, η Νόρα Αναγνωστάκη διακρίθηκε για την υψηλή θεωρητική κατάρτισή της, τη διεισδυτική ανάλυσή της, τη δημοκρατική της τόλμη σε δύσκολους καιρούς, αλλά και για την ανθρώπινη ζέση με την οποία αφοσιώθηκε στο χώρο του βιβλίου. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους της» ήταν η σχετική δήλωση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου.

Η κηδεία της Ν. Αναγνωστάκη θα γίνει την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου, στις 14:30, από το Κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Σχόλια που έχουν γραφτεί: 0

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ
1 2 3 4 Αρχείο
ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Ενα χωριό του Ρεθύμνου με παράδοση και ιστορία...
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
1 2 3 4 5 Αρχείο
Φτωχότερα τα ελληνικά γράμματα
Έφυγε η Νόρα Αναγνωστάκη
Φτωχότερα τα ελληνικά γράμματα
ΑΠΟΨΕΙΣ
1 2 3 4 Αρχείο
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΝΕΑ
1 2 3 4 Αρχείο